onsdag 31. mai 2017

Periode 6

Læreplanmål "veilede kunder i valg av produkter til hjemmepleie av håret".

Innen frisørfaget klipper og styler, farger og striper,  retter og krøller du håret til kunder, om det er til hverdag eller til en spesiell anledning. I tillegg til dette er det også viktig å veileder kunder i valg av hårprodukter til hjemmepleie og hvordan man skal behandle håret, med bakgrunn av hva kunden ønsker.

Det er forskjell på kunder som kommer til frisørsalongen for pleie av håret, og på kunder som kommer for å kjøpe et produkt til hjemmepleie. Om kunden kommer til frisøren for pleie av håret kan frisøren se og kjenne på håret og finne ut hva som skal brukes av hårprodukter. Om kunden har flass, fett hår, tørt hår, tynt hår, tykt hår eller fargebehandlet hår kan frisøren ut i fra dette finne riktig produkt og videre veilede kunden i kjøp av produkter til hjemmepleie. Dette er ikke like lett når det kommer kunder som bare ønsker å kjøpe produkter, da har ikke frisøren like lett for å se hva som trengs til hodebunn og håret, og må da finne produkt ut i fra det kundene sier de trenger.

Håret er følsomt for endinger i miljøet, under står det om årsaken til og om hvordan man behandler de ulike hårtypene flass, fett hår, tørt hår og fargebehandlet hår.



Flass:
 
Når det kommer til flass kan dette ramme alle, menn er mer utsatt og det er vanligst i ung alder. Årsaken til flass er tørr hodebunn og soppen malassezia, denne soppen har alle i hodebunnen og gir noen ganger flassproblemer. Andre faktorer som kan medvirke flass er stress, hormonelle endringer, nedsatt immunforsvar eller medisiner. For å behandle flass kan man bruke diverse soppdrepende shampoer og produkter som hemmer soppveksten. Du kan også bruke tjære i utvalgte tilfeller.
Fett hår:
 
Årsaken til fett hår er tilknyttet talgproduksjon.  Yngre mennesker har høyere talgproduksjon, spesielt kvinner med lenger hår. Det er flere ulike faktorer som kan føre til fett hår. Overbruk av talgprodukter, feil bruk av produkter, for mye hårprodukter, feil kosthold, hormonelle endringer eller medisiner. Det er også viktig å skylde produktene ordentlig ut av håret. For å unngå fett hår lønner det seg å bruke mildere hårprodukter og innimellom tørrshampo for å ikke overdrive vaskingen.
 
 
Tørt hår:
 
Årsakene til tørt hår er mangelfullt vedlikehold av håret, som hårføning, farging av håret, permanent behandling, bleking og hårspray. Dette kan gjøre at håret mister sin naturlige fuktighet og gjør håret tørrere. Tørt hår har ofte veldig lite proteiner, det må kontrolleres med produkter som gir pleie til håret. Det anbefales å bruke en mild og god renseshampo for å unngå tørt hår, det lønner seg også å bruke fuktighetsgivende balsam.
 
 
 
 
 
 
Fargebehandlet hår:
 
Fargebehandlinger i dag er milde og ikke nødvendigvis så skadelig på håret som man vil tro, dette gjelder ikke bleking eller lysning av håret, det vil skade. Håret kan faktisk se sunnere og være mer glansfullt om du farger det (forteller leder for Defines frisørteam). Det er viktig at man bruker en mild shampo i håret, den må ikke nødvendigvis være merket for fargeshampo så lenge den er mild. Shampoen må inneholde ekstra milde sulfater slik at fargen ikke renses ut av håret. Balsam er også veldig viktig
 
 
 
Her står det en forklaring på hvordan man behandler de ulike hårtypene med hva slags produkter man kan bruke mot disse, det står også om årsakene slik at man kan unngå disse. Noen er vanskeligere å unngå en andre, men så lenge du bruker riktig mengde og riktig produkt er du godt på vei.

Dette var den siste perioden ute i bedrift, jeg har gjennom alle periodene vasket, ryddet og kostet mye. Dette er oppgaver jeg ikke tenkte på når jeg tenkte på frisør til å begynne med, men som jeg nå skjønner er veldig viktige. Å være frisør går ikke bare ut på å bare style eller frisere håret til andre som du selv ønsker. Du må kunne kundebehandling, ha tålmodighet, rydde og vask, og følge andres bestillinger. Jeg har også gjort mye annet, som å vaske hår, skylle permanent, blandet farge og skylt ut farge og prøvd meg litt på å tørke hår. Jeg har lært mye om hvordan det er å være ute i arbeid disse periodene, og har samtidig kost meg veldig med dette.




fredag 5. mai 2017

3D bokstav

Denne oppgaven gikk ut på å designe og lage sin egen 3D bokstav. Vi fikk selv velge temaet for dekoren og hvilken bokstav vi ville jobbe med. Prosessen gikk ut på å velge tema, lage moodboard, skisser, materialprøver, endelige skisser, lage bokstaven og til slutt det endelige produktet.

Til å begynne med i denne oppgaven valgte jeg å jobbe med bokstaven "K", deretter skulle vi velge et tema vi ville designe bokstaven fra, hvor jeg valgte temaet påske. Jeg valgte akkurat denne bokstaven og dette temaet av den grunnen at jeg selv begynner på bokstaven K og temaet fordi det snart nærmer seg påske, og påsken er en høytid hvor det skjer mye som man kan ta med i en sånn oppgave. Vi fikk et ark med bokstaven vi valgte ut på og tegnet bokstaven bak på arket med den bløteste blyanten (9B), så la vi arket med den tegnete siden ned på en papp bit og tegnet over med en hard blyant (HB). Så skar vi ut to av denne bokstaven i papp.

Vi skulle så begynne med moodboard, et moodboard er til hjelp for å få inspirasjon til det du skal tegne. Det skulle inneholde 14 bilder hvor alle skulle være fra temaet du hadde valgt, disse bildene skulle vi finne på nettet og lime inn i Word. På mitt moodboard er det 14 bilder av det som får meg til å tenke påske. Alt fra kyllinger til kvikk lunsj og påskenøtter.

Så skulle vi skisse, vi delte arket opp i fire slik at det ble fire A5 deler på A3 arket, siden vi skulle lage fem skisser måtte vi i tillegg lage enda en bit på størrelsen A5. På disse bitene skulle vi tegne opp bokstaven, for å så begynne å skisse opp ideene våre. Vi måtte komme med fem forskjellige ideer på hvordan bokstaven skulle se ut. Dette skulle ha noe med temaet og gjøre, når alle skissene var laget skulle vi velge en å fortsette med. Den bokstaven vi valgte da skulle være sånn den endelige bokstaven skulle se ut.

Nå skulle vi tegne bokstaven over på et A3 ark i full størrelse slik 3D bokstaven skulle bli. På denne bokstaven skulle vi tegne over motivet fra den lille skissen over til den store malen. Så skulle vi fargelegge malen til bokstaven med komplementærkontraster, jeg valgte å mest bruke komplementærfargene lilla og gul, men la også til grønn og orange fordi de nesten er treklangen til gul og lilla.

Vi skulle så sette sammen bokstaven ved hjelp av de to papp bitene av bokstaven og mange små pappbiter på 4x4 cm som skulle limes fast på hele bokstavens flate med limpistol. Når vi hadde limt på de små pappbitene på den ene bokstavpappen skulle vi ta tre lim og legge den andre delen av bokstaven over slik at den fikk en 3D effekt. Så lot vi det tørke med litt press oppå slik at det festet seg ordentlig, for at vi skulle være helt sikre på at bokstavene ikke skulle gå fra hverandre spikret vi inn noen små spikere. Når alt dette var gjort brukte vi lim og silkepapir, og tredde dette rundt hele bokstaven to ganger slik at vi fikk tygd nok lag til at det kunne males og tegnes på.

Før vi skulle begynne med å tegne og male på bokstaven måtte vi lage noen fargeprøver for å teste ut hvordan man kunne male og hva man kunne bruke for å få de forskjellige effektene og utseende. Der testet vi forskjellige ting som svamp, tykkelse på forskjellige pensler og Q-tips for å se hvordan det ville bli seende ut og hva man kunne bruke det på.

Nå kunne vi begynne med å tegne opp for å kladde før vi maler, tilfelle det ikke blir sånn vi ønsker. Så kunne vi male, nå som vi hadde testet hvordan vi kunne gjøre det vi ønsket på fargeprøvene. Siden jeg hadde samme motivet på begge sider av bokstaven måtte jeg tegne motivet på begge sider med gråblyant før jeg begynte med malingen. Det var viktig å være nøye med gråblyant også, fordi hvis man prøver å viske ut strekene kunne det bli et gråt felt der du pusset.

Når man skulle male kunne det lønne seg og putte i litt hvit maling, fordi hvis malingen er bladet med litt hvit vil den dekke bedre. Etter du hadde malt det første laget med farge kunne det være at alle strekene ikke var dekket helt til, så da ville det lønnet seg og male over med ett lag til slik at det var ordentlig dekt over. Når alt var tørket, skulle vi lakke over med lakk for at den skulle bli fin og blank, dette gjorde vi to ganger.